Sexting: Η νέα μόδα που καίει

Sexting: Πάντα επίκαιρο
Δεν υπάρχει φυσικά τίποτα το κακό ούτε και τόσο καινούργιο στο sexting, κι εφόσον γίνεται μεταξύ συναινούντων ενηλίκων δεν υπάρχει πρόβλημα. Ερωτικές επιστολές, σημειώματα, τραγούδια, πίνακες και τελευταία φωτογραφίες, ανταλλάχθηκαν για να εκφράσουν την ένταση του πόθου και του πάθους μας. Πέφτοντας σε λάθος χέρια όμως μπορούσαν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα που κάποτε όμως τελείωναν. Το ενδιαφέρον των άλλων αττόνιζε και όποιος κακιωμένος συνέχιζε να τα διαλλαλεί τις πάση ρίσκαρε να γίνει γραφικός.

Ραβασάκια βόμβες
Η σημερινή ηλεκτρονική πραγματικότητα όμως αλλάζει εντελώς τη χροιά, τη διάσταση αλλά και την κλίμακα όλων αυτών των. Από τη στιγμή που κάποιος δημοσιοποιήσει φωτογραφίες και κείμενα – προσωπικά του ή άλλων, ανέβάζοντάς τα στο κυβερνοχώρο, αυτά θα μείνουν εκεί μπορεί και για πάντα, διατηρώντας μια αέναη φρεσκάδα για όσους τα αναζητήσουν. Πριν λοιπόν πατήσετε ‘αποστολή’ σκεφτείτε πόσο θα θέλατε οι μελλοντικοί εργοδότες σας ή νυν συνεργάτες σας, να σας βρουν ‘έτσι’ στο διαδίκτυο; Τωρινοί ή μελλοντικοί ερωτικοί σύντροφοι ίσως; Η οικογένειά σας; Κι αν αυτά φτάνουν για να σας σηκώσουν τη τρίχα, τολμήστε να αναλογιστείτε πόσο ευάλωτοι γίνεστε σε όσους ίσως κάποτε θελήσουν να στραφούν εναντίων σας. Από τα σκληρά μαθήματα ζωής που πέρνουμε από το νηπιαγωγείο κ’ όλας, είναι ότι οι σχέσεις είναι δύσκολες και οι φιλίες συχνά επίσης.

Sexting και εφηβεία
Η σεξουαλική αφύπνιση, η διάθεση για πειραματισμό αλλά και παιχνίδι κάνει το sexting ιδιαίτερα δελεαστικό, και ένα σημαντικό ποσσοστό των εφήβων θα ανταλλάξει sms, φωτογραφίες ή βίντεο με αποκαλυπτικό περιεχόμενο στα οποία και πρωταγωνιστούν. Ενώ αυτό καθ’ εαυτό δεν αποτελεί κάτι καινούργιο, δυστυχώς τα σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα – συχνά η προέκταση των χεριών των παιδιών, φέρνουν αρκετούς έφηβους αντιμέτωπους με την πιο σκληρή πλευρά του cyberbullying. Του εκφοβισμού δηλαδή στον κυβερνοχώρο.

Η ανωριμότητα, η ρευστότητα αλλά και η ένταση των σχέσεων των εφήβων, η ανάγκη για αποδοχή και αναγνώριση, η πίεση των συνομηλίκων, η ανωνυμία που προσφέρει το διαδίκτυο, η αίσθηση του άτρωτου και η άγνοια των κινδύνων, δημιουργούν ένα πραγματικά εκρηκτικό κοκτέιλ όσο αφορά το sexting. Φωτογραφίες και κείμενα που στάλθηκαν ελαφρά τη καρδία αλλά και με εμπιστοσύνη ενίοτε δημοσιεύονται για να γελάσουν οι φίλοι. Έπονται οι τα ηλεκτρονικά χλεβαστικά, υβριστικά, απειλητικά, αλλά και εκβιαστικά σχόλια σε βάρος του θύματος. Στο φυσικό περιβάλλον το παιδί γίνεται αντικείμενο ανάλογων φραστικών επιθέσων αλλά και περιθωριοποίησης οδηγώντας το από την απελπισία στα πρόθυρα της αυτοκτονίας.

Αυτό που δεν φαντάζονται οι έφηβοι αλλά και δεν υπολογίζουν οι γονείς τους, είναι η νομικές ευθύνες που μπορούν να τους αποδοθούν δεδομένου ότι η διακίνηση γυμνών φωτογραφιών κάτω ανηλίκων των 15 ετών θεωρείται κακούργημα. Εφόσον διεξαχθεί έρευνα τα κινητά τους καθώς και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές της οικογένειας κατάσχονται και αν εμπλέκονται θα βρεθούν αντιμέτωποι με το νόμο με ότι αυτό συνεπάγεται.

Έχετε παιδιά στην εφηβεία; Αν ναι τότε είναι οι συνεχιζόμενες, ανοιχτές ανοιχτή συζήτησεις όσο αφορά τους κινδύνους του διαδικτύου και ιδιαίτερα του sexting.

Πείτε επίσης:
• Μην αναρτήσεις κάτι που άλλοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν σε βάρος σου.
• Σεβάσου και ποτέ μην εκθέσεις όποιον σου στέλνει ένα προσωπικό του sext.
• Ποτέ μη προωθήσεις οτιδήποτε μπορεί να πληγώσει, εκθέσει η εξευτελίσει κάποιον.
• Αν βρεθείς στο στόχαστρο εκφοβισμού πληροφόρησε αμέσως τους γονείς σου.
• Η διακίνηση γυμνών φωτογραφιών ανηλίκων διώκεται από το νόμο… κι ας είσαι ανήλικος.
• Μη πατάς ‘send’ αν αυτό που στέλνεις δεν θα αναρτούσες στη σελίδα σου στο facebook και θα χαιρόσουν να το βλεπαν και οι γονείς σου.

Το τελευταίο ας αποτελεί μέτρο για όλους. Μικρούς και μεγάλους.

 

Σχολιάστε

*